Att starta företag är ett spännande äventyr fyllt med möjligheter. Ett av de första valen du behöver göra är att välja företagsform. I den här artikeln går vi igenom olika företagsformer såsom enskild näringsverksamhet, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag, ekonomisk förening, och ideell förening. Vi lyfter fram de unika fördelarna och utmaningarna med varje form för att hjälpa dig att välja den företagsform som passar dig och din verksamhet bäst.
En enskild näringsverksamhet är den enklaste företagsformen att starta och driva. Det kan också vara därför som majoriteten av Sveriges företagare väljer att börja genom att starta en enskild firma. Denna företagsform är även populär bland småföretagare som exempelvis driver ett företag vid sidan av en annan sysselsättning. Något som är viktigt att ha i åtanke när man väljer denna företagsform är att du står personligen ansvarig för företagets skulder och tillgångar då du som person och företaget är sammankopplade.
Aktiebolaget är en vanlig företagsform i Sverige. I denna form av företagsskapande är du och eventuella medägare skyddade från personligt ansvar när det kommer till företagets finansiella åtaganden. Företaget är en egen juridisk person, vilket betyder att dess skulder och tillgångar hålls separat från de personliga finanserna hos ägarna. Att välja att starta ett aktiebolag kan vara ett smart drag för dig som siktar på att växa ditt företag och eventuellt ta in extern finansiering.
Handelsbolaget är en företagsform som kräver minst två delägare och som inte ställer några krav på startkapital. Företagets vinster och skulder fördelas bland delägarna, som personligen är ansvariga för företagets skulder.
Ett kommanditbolag har likheter med handelsbolag men inkluderar olika nivåer av ansvarsskyldighet bland delägarna. Det finns kommanditdelägare med begränsat ansvar och en eller flera komplementärer som är huvudansvariga.
En ekonomisk förening består av minst tre medlemmar som vill främja gemensamma ekonomiska intressen. Medlemmarna har inte personligt ansvar för föreningens skulder. Det är endast den insats som har betalats till föreningen som en medlem kan förlora.
En ideell förening drivs utan vinstsyfte och har ofta en social, kulturell eller annan ideell inriktning. Föreningen styrs av medlemmarna genom demokratiska processer.