Få koll på din ekonomi: Allt du behöver veta om vinstmarginalbeskattning

Maximera din vinst genom att förstå vinstmarginalbeskattning – en guide för små- och nyföretagare.
Enkel fakturering med fakturan.nu

Vinstmarginalbeskattning: En guide för småföretagare

För små- och nyföretagare är det viktigt att ha full koll på alla aspekter av företagets ekonomi. En sådan aspekt är vinstmarginalbeskattning. Denna artikel hjälper dig att förstå vad det är, hur det fungerar och varför det är viktigt för din verksamhet.

Vad är vinstmarginalbeskattning?

Vinstmarginalbeskattning är ett sätt att beskatta en verksamhet baserat på dess vinstmarginal snarare än den totala omsättningen och innebär att moms endast betalas på skillnaden mellan försäljningspris och inköpspris. Detta sätt att beräkna moms gäller främst för företag som handlar med begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter.

Vilka kan använda vinstmarginalbeskattning?

Det är enbart momspliktiga återförsäljare som får tillämpa dessa regler. Det inkluderar företag som köper eller importerar de ovan nämnda varorna för att sälja dem vidare. Det finns inget nivåkrav, vilket betyder att även en enstaka försäljning kan vara underlag för vinstmarginalbeskattning.

Vilka varor gäller det?

Reglerna omfattar främst begagnade varor som möbler, bilar och maskiner. Varor av guld, silver eller platina som är obearbetade omfattas inte. Det viktiga är att varan måste ha ägts av någon som inte är momsredovisningsskyldig, som en privatperson, innan den köps av företaget.

Hur det fungerar

För att använda vinstmarginalbeskattning måste du ha köpt varan från någon som inte redovisar vanlig moms. Det kan exempelvis vara en privatperson eller en ideell förening.

Ingen moms på fakturan

När du säljer en vara med vinstmarginalbeskattning får du inte skriva ut något momsbelopp på fakturan. Detta för att en momspliktig köpare inte ska lyfta moms vid inköpet.

Hur beräknas vinstmarginalbeskattning?

När man beräknar vinstmarginalen tittar man på skillnaden mellan inköpspriset och försäljningspriset.

Vinstmarginal (100 kr – 90 kr): 10 kr

I detta exempel köper du ett begagnat samlarföremål för 90 kr och säljer det vidare för 100 kr. Skillnaden mellan dessa två priser, 100 kr minus 90 kr, ger en vinstmarginal på 10 kr.

Beskattningsunderlag ( 80 % av 10 kr): 8 kr

Beskattningsunderlaget är en andel av vinstmarginalen. I detta exempel tas 80 % av vinstmarginalen för att få beskattningsunderlaget, vilket blir 8 kr (0,8 multiplicerat med 10 kr).

Utgående moms (25 % av 8 kr): 2 kr

Slutligen räknar man ut den utgående momsen baserad på beskattningsunderlaget. Med en momssats på 25 % blir den utgående momsen 2 kr (0,25 multiplicerat med 8 kr).

Effektivisera med vinstmarginalbeskattning

Vinstmarginalbeskattning är en fördelaktig momsregel för företag som handlar med begagnade varor, konstverk och liknande. Genom att förstå och tillämpa dessa regler korrekt kan du minska ditt företags skattebörda.

Fakturamall clean
Fakturamall foxy
Fakturamall urban
Alltid 3 fakturor i månaden gratis
Förenkla din fakturering redan idag. Du är igång på ett par minuter.